İ.Ü. Devlet Konservatuvarı Göztepe Yerleşkesine Taşınacak.
Güncelleme tarihi: 15 Nis 2021

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı yer aldığı tarihi binadan Kadıköy’deki Göztepe yerleşkesine taşınacaklar. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencileri konu ile ilgili yakın zamanda bir basın açıklamasında bulundular. Açıklama ise şöyle;
Biz İstanbul Devlet Konservatuvarı öğrencileri olarak;
Bugün burada okulumuzun bize ve eğitmenlerimize danışılmaksızın, senelerce eğitim verdiği yerden çıkarılması kararına karşı sesimizi duyurmak için toplandık. Okulumuzun Haldun Taner Sahnesi ile paylaştığı hal binasının restorasyonu planı dahilinde okulumuzdan temelli taşınacağımız haberini aldığımız günden bu yana olan süreci sizlerin de bilgisi olması adına kısaca anlatmak istiyoruz.
Ülke çapında yayın yapan bir kuruluştan aldığımız haberden sonra öğrenciler olarak bir insiyatif oluşturduk ve sürecin takipçisi olmaya başladık.
Okulumuzun taşınma haberini internet üzerinden öğrenmenin üzüntü ve kızgınlık içerisinde belediyeye ulaşabileceğimize inandığımız her türlü kanaldan iletişime geçmeye ve kararın netliği, durumu hakkında bilgi almaya çalıştık. Bu süreçte İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne onlarca mail, beyaz masaya şikâyet formları ve belediye binasına gidip görüşme gerçekleştirmeye çalıştık. Ne Büyükşehir Belediyesi’nden ne de Büyükşehir Belediyesi’nin iletişim kanallarından alınan karar üzerine bir bilgi ve yapılan itirazlara bir cevap alamadık.
Restorasyon sonrasında gideceğimiz söylenen Göztepe ‘deki yerleşkenin kesinlikle bir sanat eğitiminin fiziksel ihtiyaçlarını karşılayamayacak halde olduğu insiyatifindeki arkadaşlarımız tarafından bizzat Göztepe’ye gidilerek görülmüştür.
Alınamayan cevaplara karşılık olarak başlattığımız kamuoyu çalışmalarında bizimle olduğunu gördüğümüz sanatçılara ve öğrenci dayanışmalarını teşekkür ederken kamuoyuna henüz bir açıklamada bulunmayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ve başkanına şu soruyu soruyoruz...
Neden düzenlenen yarışmada seçildiği gibi hal binasının restorasyonunda korunacak olan konservatuvarımızda 2016 yılında onaylanmış başka bir projeye dönerek kapsam dışına alıyor ve bizi okulumuzdan ediyorsunuz ve bu süreci şeffaflıkla neden okulun tüm bileşenleri ile paylaşmıyorsunuz?
Sanata ve sanatçıya bilhassa gençliğe değer verdiğini her fırsatta dile getiren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile görüşme talebimizin olumlu sonuç alacağından ve karşılıklı görüştüğümüzde bu konu hakkında anlaşabileceğimize olan inancımızdan dolayı sürecin başından sonuna tavrımızı her zaman anlaşmaya ve anlamaya açık tuttuk. Ama ne yazık ki bu süreç boyunca hiçbir görüşme talebimizi olumlu bir dönüş alamadık muhataplarımıza ulaşamadık. Ve okulumuzun hakkında alınan kararın hiçbirinde okulun öznesi olan öğrencilere fikrini belirtme imkânı sunulmamış görüşlerimiz alınmamıştır. O yüzden başta belirlediğimiz gibi bugün burada haklı taleplerimizi ve isteklerimizi seslenmek için toplandık.

Biz istiyoruz ki;
O alanları her fırsatta gasp edilen ya da mağdur bırakılan konservatuvarların ve güzel sanatlar fakültelerinin hakları gözetilsin.
Biz istiyoruz ki; rıhtıma eski ve yeni müzik eserlerini dinlettiğimiz provalardan sonra oyunculuk üzerine tartışmalar yaptığımız ders sonlarında koşar adım opera ve bale salonlarına gidebildiğimiz binamız tüm riskler ortadan kaldırılmış olarak yeniden bizlerle paylaşılsın.
Biz istiyoruz ki; yıllardır sanatımızda tarih yazdığımız binamız en güzel şekilde restore edilerek yeniden konservatuvarımıza bırakılsın.
Biz istiyoruz ki; sahip çıktığımız kültür mirasında yalnız kalmayalım.
Biz istiyoruz ki; rıhtımda kafeler restoranlar betonlar yerine provalarımız seslerimiz ve sanatımız kalsın.
Biz istiyoruz ki; bu süreç okulun öznesi olan öğrencilerin eğitmenlerin ve okul emekçilerinin şeffaf bir şekilde okulun bileşenlerine danışılarak yürütürsün.
Biz istiyoruz ki; bu süreç okulun öznesi olan öğrencilerin eğitmenlerin ve okul emekçilerinin şeffaf bir şekilde okulun bileşenlerine danışılarak yürütülsün.
Biz istiyoruz ki; İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı yerinde kalsın.
Konservatuvar yerinde güzel!
Bir şeyi protesto etmenin bin türlü yolu vardır. Biz sanat emekçileri olarak bu durumu sanatımızla şova döndürerek protesto ediyor ve hepinizi gösterimizi izlemeye davet ediyoruz.